KARDIOVASKULAR

Do të thotë që lidhet me zemrën edhe me enët egjakut. Këto struktura punojnë se bashku si një sistem i efektshëm pompimi për tësiguruar çdo pëlhure të trupit me oksigjen dhe ushqim edhe të transportojëproduktet e qelizave të humbura tek organet e përvetësuara për largimin ngatrupi.
Zemra e cila është një organ muskulor bosh është e vendosur në mes tëmushkërive edhe sipër diafragmës.


PERIKARDIUM

Është muri dy membranash i qeses që mbështjell zemrën.


PRESIONI SISTOLIK

Ndodh kur barkushet e zemrës tkurren dhe merretpresioni më i lartë ndaj mureve të enëve të gjakut.


PRESIONI DIASTOLIK

Ndodh kur barkushet e zemrësjanë të relaksuara dhe merret presioni më i ulëtnë enët e gjakut. Kur masim tensionin ezemrës gjithmonë


PRESIONI SISTOLIK

Është më i lartë se presioni diastolik. Kur fillon zhurma e parë gjatë matjes së presionit fillon presionisistolik dhe kur mbaron, e rrahura e fundit është e presionit diastolik.


QARKULLIMI PULMONAR

Është sasia e gjakut që qarkullon ndërmjet zemrës dhemushkërisë.